Geschiedenis
Ontstaan
Bij het 100 jarig bestaan van muziekvereniging La Bona Futura (Poortugaal) heeft het bestuur zitten dubben “Hoe vullen wij deze mijlpaal in?” Er was een festival in Voorne en Putten en het idee ontstond al snel om dat ook op het eiland IJsselmonde te organiseren.
Zo doende vond op zaterdag 8 november 1997 het Muziekfestival voor West-IJsselmonde plaats in Poortugaal. De deelnemende verenigingen waren “Harmonievereniging Barendrecht” (uit Barendrecht), “Eendracht Maakt Macht” (uit Heerjansdam), “La Bona Futura” (uit Poortugaal), “Oefening Baart Kunst” (uit Pernis) en “S.O.R.E.O.” (uit Ridderkerk).
Dit is zo goed bevallen, waardoor de afspraak is gemaakt om dit festival ieder jaar terug te laten komen op de 1ste zaterdag van november. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat het festival ieder jaar door een andere vereniging word georganiseerd.
Sinds 24 juni 2005 zijn wij een officiële stichting met als doel de regionale muziekverenigingen samen muziek te laten maken en elkaar te ontmoeten.
Ontwikkelingen
In 2008 is de ontwikkeling van onze website een feit. Het logo, zoals op het eerste programma uit 1997 heeft als inspiratie geleid bij het maken van een 'StEIJF' logo. Een deel daarvan is weer overgenomen in het huidige logo, dat in 2017 is ontwikkeld.
Vanaf 2010 zijn we begonnen met het maken van geluidopnames, zodat deze achteraf door de orkesten teruggeluisterd konden worden. Ook werden er toen ook al foto's gemaakt en beschikbaar gesteld.
In 2013 zijn we gestart met onze Facebook-pagina.
In 2014 zijn we gaan nadenken hoe we naast het Festival een Play-In kunnen gaan organiseren waar de mensen van de regionale orkest (en van daarbuiten) elkaar kunnen ontmoeten tijdens het gezamenlijk instuderen van een concertprogramma, die aan het einde van de dag wordt uitgevoerd.
In 2015 zijn we gestart met het nadenken over de rol van Stichting Eiland IJsselmonde Festival voor de regionale orkesten in het kader van verbinding (invallers onderling uitwisselen, muziekinstrumenten uitwisselen, etc.) ook op financieel gebied zijn we gaan nadenken hoe we er kunnen zijn voor de orkesten.
In 2017 zijn we gestart met live Facebook-opnames tijdens het Festival.
In 2018 is de organisatie van het Festival helemaal digitaal gegaan. Orkesten melden zich online aan - schrijven zich in op een tijdslot. Dat tijdslot is het moment op de dag dat het orkest gejureerd gaat worden.
In 2019 hebben we de website vernieuwd naar de nieuwe versie van Google Sites.
Zoals je kunt lezen, zijn we continue in ontwikkeling en willen we ook in ontwikkeling blijven. Daardoor kan en mag StEIJF een wezenlijk onderdeel zijn van de HaFaBra muziekwereld op het eiland IJsselmonde.